piątek, 24 kwietnia 2015

ZAPIEKANKA CHŁOPSKA






Dania jednogarnkowe/ "blachowe" to chyba najlepsze rozwiązanie w Naszym domu.
Wczoraj eksperymentowałam z czymś nowym i jeszcze dla Nas nieznanym. Eksperyment przyniósł pożądany skutek :p, że tak ładnie to ujmę.

Zapiekanka chłopska 
9-10 dużych ziemniaków, 5 średnich cebul,4 ząbki czosnku, 500 gram dowolnej kiełbasy (Ja uzyłam znacznie więcej), 200 gram startego żółtego sera,200 ml śmietany ,jajka,sól,pieprz garść posiekanej natki pietruszki.
WYKONANIE: ziemni
aki gotujemy najlepiej w mundurkach z dodatkiem soli.Obieramy i kroimy w talarki o grubości pól centymetra.Cebulę (pokroiłam w pół księżyce) i czosnek drobno siekamy,szklimy lekko na patelni.Kiełbasę kroimy w kostkę (Ja pokroiłam w pól plastry) i dorzucamy do cebuli.Całość lekko podsmazamy i zdejmujemy z ognia.Ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy na dnie pierwszą warstwę ziemniaków,na co zużywamy 1/3 wszysytkich talarków.Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego.Układamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu.Na wierzch kładziemy ostatnią warstwę ziemniaków.Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem i jajkiem, doprawionych solą i pieprzem .Zapiekamy to w temperaturze 175 stopni około 30 minut.Na koniec posypujemy natką pietruszki.Moi sie zajadali ze smakiem.

Przepis zaczerpnięty. Uważam, że jak najbardziej powinien znaleźć się tutaj :)
Już wiem, że następnym razem dodam  jeszcze ogórka kiszonego do tego farszu i podam z sosem czosnkowym albo tzatzikami.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przydało sie? podziel sie tym ze mna;)