piątek, 24 kwietnia 2015

PAJĄKI


Mam trzy latka trzy i pół. Ale nie tak to miało lecieć. 4 lata minęły tak szybko jak jeden dzień :) Torty sa takie oklepane i nadszedł czas na coś pomysłowego. Inspiracją był stwór znaleziony na pewnej grupie kulinarnej :)





200 g herbatników
100 g masła lub margaryny
50 g cukru
1 czubata łyżka kakao
50 ml mleka
dodatkowo potrzebne są okrągłe ciastka, gumy rozpuszczalne około 2 opakowania, paluszki, czekolada 1-1,5 tabliczki
1. Mleko zagotować z cukrem i kakao, dodać masło. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Herbatniki połamać i dodać do masy. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na okrągłe ciastka tak, aby powstały półkule. Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin, aż masa dobrze stężeje.
2. Paluszki połamać na dwie nierówne części, połączyć je kawałkami miękkiej rozpuszczalnej gumy. W każdym ciastku zrobić 3 dziurki po obu stronach, włożyć w nie paluszki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować pędzelkiem całe pająki. Z gumy ( najlepiej cytrynowej lub innej o jasnym kolorze) uformować oczy, nakleić, zrobić kropki z czekolady, najlepiej wykałaczką. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przydało sie? podziel sie tym ze mna;)