piątek, 24 kwietnia 2015

ZIELONO MI......


Ja nie tylko gotuję i piekę, ale także robię przetwory pachnące słońcem, którymi raczymy się, gdy chłodno za oknem :p.

Zielone pomidory to coś co warto zrobić, aby później smakować na talerzu. Są również świetnym dodatkiem do kanapek, hamburgerów, zapiekanek :)








SKŁADNIKI:

3 kg zielonych pomidorów
6 cebul
1 łyżka gorczycy
pieprz (niekoniecznie)
1 łyżka soli

ZALEWA:

4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory umyć i pokroić w plastry. Najlepiej kroić od góry, wtedy nie będą się tak rozpadały.
Cebulę pokroić w pół piórka i dodać do pomidorów. Dodać gorczycę, sól i pieprz.
Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Zalewę zagotować i wrzucić pomidory. Gotować ok 15 minut.
Gorące nakładać do słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przydało sie? podziel sie tym ze mna;)