piątek, 24 kwietnia 2015

NA RYŻOWYCH WYŻYNACH

Lubię bardzo kulinarnie eksperymentować. Zawsze szukam czegoś nowego, co mnie zainspiruje....

Zamysł jest taki... Nigdy nie trzymam się ściśle przepisu. Chyba, że po raz pierwszy dane danie powstaje w mojej kuchni i muszę zapoznać się  z jego smakiem po każdej obróbce termicznej :)








Kurczak na ryżu :
Do naczynia żaroodpornego wsypalam 4 woreczki ryżu, pół opakowania mrożonych warzyw, jedną kolorową pokrojoną w kostkę paprykę, kilkanaście pieczarek pokrojonych w polplasterki, cebulę pokrojoną w pióra. Na to ułożyłam przekrojone udka z kurczaka które wcześniej przyprawilam, solą, pieprzem. papryką i przyprawą do kurczaka. Zrobiłam bulion 1 litr, dodałam do niego 4 łyżki kethupu, 1,5 łyżki vegety, łyżeczkę słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku przecisniete przez praske, pieprz. Zalalam ryż z udkami i do piekarnika 180 st. Moje piekly się ok 1 godz 30 min. W połowie pieczenia przykrylam folią aluminiową żeby za bardzo się nie spiekly.



SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przydało sie? podziel sie tym ze mna;)