Lubię bardzo kulinarnie eksperymentować. Zawsze szukam czegoś nowego, co mnie zainspiruje....
Zamysł jest taki... Nigdy nie trzymam się ściśle przepisu. Chyba, że po raz pierwszy dane danie powstaje w mojej kuchni i muszę zapoznać się z jego smakiem po każdej obróbce termicznej :)
Kurczak na ryżu :
Do naczynia żaroodpornego wsypalam 4 woreczki ryżu, pół opakowania mrożonych warzyw, jedną kolorową pokrojoną w kostkę paprykę, kilkanaście pieczarek pokrojonych w polplasterki, cebulę pokrojoną w pióra. Na to ułożyłam przekrojone udka z kurczaka które wcześniej przyprawilam, solą, pieprzem. papryką i przyprawą do kurczaka. Zrobiłam bulion 1 litr, dodałam do niego 4 łyżki kethupu, 1,5 łyżki vegety, łyżeczkę słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku przecisniete przez praske, pieprz. Zalalam ryż z udkami i do piekarnika 180 st. Moje piekly się ok 1 godz 30 min. W połowie pieczenia przykrylam folią aluminiową żeby za bardzo się nie spiekly.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przydało sie? podziel sie tym ze mna;)