sobota, 28 lutego 2015

Buchty drożdżowe

Nie zawsze byłam dobra w tym co pieke. A jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to juz w ogole. Ale staram się, próbuję. I tak właśnie powstały one...

BUCHTY DROŻDŻOWE

Puszyste, pachnące bułeczki drożdżowe, złączone bokami, które odrywamy ręką, nadziane serem są pyszne, można również nadziać marmoladą lub zrobić bez nadzienia, podajemy posypane cukrem pudrem:) 


SKŁADNIKI:
500g mąki
50g drożdży
5 łyżek cukru
250 ml. mleka
40g masła lub margaryny
2 jajka
szczypta soli
1,5 kostki twarogu
cukier waniliowy
1 żółtko
3 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:


Z drożdży, dwóch łyżek cukru, dwóch łyżek mąki i kilku łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli, roztopione masło, mleko, resztę cukru i rozczyn, wyrabiamy gładkie, pulchne ciasto, zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, wykrawamy szklanką koła, na każdy łyżeczką nakładamy ser (dobrze wymieszany z cukrami i żółtkiem), zlepiamy i układamy w blaszce złączeniem do dołu, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną, bułeczki układamy blisko siebie i odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły, wierzch smarujemy białkiem rozmąconym z odrobiną mleka, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią, gotowe, lekko przestudzone posypać cukrem pudrem i można odrywać.
Ja nie nadziewałam z racji tego, iz Moi chlopcy wolą bez nadzienia
CZĘSTUJCIE SIĘ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przydało sie? podziel sie tym ze mna;)