poniedziałek, 16 lutego 2015

Analiza, analizą...
Ale kiedy dopada Cię taki moment, ze nie wiesz czym zadowolić kulinarnie czterech chlopa w domu to nawet przeprosiny z ciastem drożdżowym sprawiają Tobie ogromną radość.
Tak właśnie powstały Moje pierwsze w świecie bułeczki, które z rewolucjonizowały Nasz dom po całości (właśnie sobie uświadomiłam, że czas aby uzupełnić zapas drożdży) do tego stopnia, iż godzina późna nie staje na przeszkodzie aby zrobić drożdżowe ciasto i wyczekiwać na efekt końcowy.


Bagietka maślano mleczna, pyszna...
1/2 kg maki pszennej, 300 ml mleka, 1,5 dag swieżych drozdzy, 6 dag roztopionego masla, 3 pelne lyżki cukru, pol lyżeczki soli. 





Mleko podgrzewam i dodaje maslo do masla z mlekiem dodaje drozdze i mieszam. Do miski ws
ypuje make dodaje sól i cukier wlewam mleko z dodatkami. Zagniatam ciasto ok 5 minut. Odstawiam na 1 godzine do wyrosniecia. Gdy ciasto ladnie wyrosnie dziele na 4 czesci i formuje bagietki. Przekladam na wysypana maka blaszke piekarnikowa. Przykrywam sciereczka i zostawiam na ok 20 minut do ponownego wyrosniecia. Pieklam 25 minut w 180 st. Z tej porcji ciasta wyszly mi cztery okolo trzydziestu centymetrowe bagietki
 

Gdy efekt końcowy widoczny na zdjeciu jest zadowalający przeznaczenie ich zadowala jeszcze bardziej :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przydało sie? podziel sie tym ze mna;)