Powiadają, że rybka lubi pływać. Ta oto Moja to dorsz, który przypłynął do mnie pocztą dzięki zwariowanym pomysłom Mojej przyjaciółki. A do niej dotarl z samej Norwegii Emotikon smile Szczerze Wam napiszę, że do samego końca nie wierzyłam, iż zdoła go posłać zwykła paczką i to jeszcze pocztą z pod samej Warszawy w odległe zakątki śląska.....
Dorsza zawinęłam w folię uprzednio natarłam solą, pieprzem cytrynowym, i rozmarynem, a w sam srodek tuszki włożyłam odrobinę masełka i świeżą gałazkę koperku. Gotowany na parze ok 1,5 godz.
Do niego podałam ziemniaki Gratin, które można również znaleźć na blogu. Pozwalam sobie ponownie napisać na nie przepis tutaj.(uwielbiamy gotować on-line Emotikon smile )
Miałam problem z doborem surówki i postanowiłam, że plasterki papryki będą dobrze się komponowały nie tylko jako dekoracja ale także jako ten warzywny dodatek
Dorsza zawinęłam w folię uprzednio natarłam solą, pieprzem cytrynowym, i rozmarynem, a w sam srodek tuszki włożyłam odrobinę masełka i świeżą gałazkę koperku. Gotowany na parze ok 1,5 godz.
Do niego podałam ziemniaki Gratin, które można również znaleźć na blogu. Pozwalam sobie ponownie napisać na nie przepis tutaj.(uwielbiamy gotować on-line Emotikon smile )
Miałam problem z doborem surówki i postanowiłam, że plasterki papryki będą dobrze się komponowały nie tylko jako dekoracja ale także jako ten warzywny dodatek
ZIEMNIAKI GRATIN
Składniki :
1kg ziemniaków
200 ml śmietanki
ząbek czosnku
Ser ementaler (opcjonalnie najlepszy)
masło - do wysmarowania formy
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Ziemniaczki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki
Ukladamy w naczyniu zaroodpornym wysmarowanym maselkiem i ząbkiem czosnku
Tak nakladamy jeden na drugi kazda warstwe solimy, pieprzymy i posypujemy gałką muszkatołową
Zalewamy śmietanka i do piekarnika na 1,5 godz
Na 15min przed koncem posypujemy startym żółtym serem (ementaler najlepszy)
SMACZNEGO
Składniki :
1kg ziemniaków
200 ml śmietanki
ząbek czosnku
Ser ementaler (opcjonalnie najlepszy)
masło - do wysmarowania formy
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Ziemniaczki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki
Ukladamy w naczyniu zaroodpornym wysmarowanym maselkiem i ząbkiem czosnku
Tak nakladamy jeden na drugi kazda warstwe solimy, pieprzymy i posypujemy gałką muszkatołową
Zalewamy śmietanka i do piekarnika na 1,5 godz
Na 15min przed koncem posypujemy startym żółtym serem (ementaler najlepszy)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przydało sie? podziel sie tym ze mna;)